Zpět

Přenesená daňová povinnost od 1.1.2016

Přidáno: 14. 12. 2017 14:41:29 Počet shlédnutí: 5678

14 Prosinec 2017

Přenesení daňové povinnosti není stále úplně zažitou oblastí. Okruh dotčených plnění se pořád rozšiřuje a objevují se nevyjasněné problémy, se kterými musíme bojovat.

Oproti běžnému režimu, kdy dodavatel (tuzemský plátce daně) fakturuje dodání zboží nebo poskytnutí služby odběrateli (tuzemskému plátci daně), který toto plnění použije ke své ekonomické činnosti tzv. s DPH, existuje již delší dobu režim přenesení daňové povinnosti (dále jen „RPDP“), kdy tento dodavatel fakturuje „bez DPH“.

Přenesení daňové povinnosti se týká v současné době:

•dodání zlata,
•dodání zboží uvedeného v příloze č. 5 zákona o DPH (zákon č. 235/2004 Sb.) – tzv. odpady a šroty,
•poskytnutí stavebních nebo montážních prací,
•dodání zboží nebo poskytnutí služby (nad 100 000 Kč) uvedených v příloze č. 6 k zákonu o DPH – pokud tak stanoví vláda nařízením; v ČR je v současné době zaveden režim přenesení daňové povinnosti u těchto položek vycházejících z výše uvedené přílohy: ◦obiloviny a technické plodiny, včetně olejnatých semen a cukrové řepy (s příslušnými kódy nomenklatury celního sazebníku v kapitolách 10 a 12),
◦kovy, včetně drahých kovů (…),
◦mobilní telefony (…),
◦integrované obvody (…),
◦přenosná zařízení pro automatizované zpracování dat (…),
◦videoherní konzole (…),
od 1. 1. 2016 se tento režim použije i při dodání nemovité věci plátci, pokud plátce, který nemovitou věc dodává, uplatní daň podle § 56 odst. 5 zákona o DPH – tj. plátce se rozhodne využít zákonnou možnost uplatnit daň při dodání nemovité věci jinému plátci v případě, kdy by jinak bylo toto plnění považováno za osvobozené.

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení