Zpět

Novela zákona o DPH platná od 01.01.2013

Přidáno: 14. 12. 2017 14:41:28 Počet shlédnutí: 3884

14 Prosinec 2017

PREZIDENT  PODEPSAL DAŇOVÝ BALÍČEK A TECHNICKOU NOVELU ZÁKONA O DPH

Daňový balíček


Prezident dne 21/12/2012 schválil svým podpisem daňový balíček, který mu byl předložen Poslaneckou Sněmovnou. Ta v minulých dnech rozhodla o schválení daňového balíčku po té, co byl návrh zákonů vrácen Senátem.


Daňový balíček přináší mimo jiné tyto hlavní změny v oblasti DPH, které se stanou účinné od 1. ledna 2013:


· pro roky 2013 až 2015 zvýšení obou sazeb DPH o jeden procentní bod, tj. na 15 a 21 procent,
· přesun některých zdravotnických prostředků (např. obuv pro diabetiky) a dětských plen ze
  snížené do základní sazby DPH, tak aby došlo ke sjednocení s legislativou Evropské unie.


Zákon musí být ještě zveřejněn ve Sbírce zákonů. Předpokládáme, že se tak stane do konce roku a zákon tedy bude účinný od 1. ledna 2013.


Technická novela zákona o DPH Prezident podepsal rovněž technickou novelu zákona o DPH, která začne platit od 1. ledna 2013 (opět vyžaduje zveřejnění ve Sbírce zákonů).

 

 Níže uvádím pro připomenutí její hlavní body:


Změny v pravidlech fakturace a uchování dokladů


Hlavním cílem změn v této oblasti je podpořit a zrovnoprávnit elektronické vystavování faktur. Zákon nově stanoví způsoby vystavování faktur v listinné i elektronické podobě. Dalšími upřesněními týkajícími se fakturace se bude zabývat také Generální finanční ředitelství v rámci očekávané metodiky.


Zdanění nemovitostí


Prodloužení lhůty pro osvobození od DPH u převodu staveb, bytů a nebytových prostor ze tří na pět let a možnost využití opce zdanění, tj. možnosti plátce rozhodnout se pro zdanění i po uplynutí této lhůty.


Změny v registraci a nové kategorie subjektů


Změny týkající se podmínek dobrovolné registrace a vzniku plátcovství pro drobné podnikatele při
překročení milionového obratu pro povinnou registraci. Zavedení kategorie tzv. identifikovaných osob, které budou z vyjmenovaných typů plnění odvádět daň, ale nebudou mít povinnost se z tohoto titulu registrovat jako „plnohodnotní“ plátci DPH.


Vedení evidence pro účely DPH


Povinnost vést evidenci pro účely DPH pro všechny plátce daně. Dochází taktéž k rozšíření požadovaných informací uváděných v evidenci.


Elektronické podávání přiznání


Povinnost podávat přiznání k DPH výhradně elektronicky podle s platností od 1. 1. 2014. Výjimka je stanovena pro fyzické osoby s ročním obratem do 6 mil. Kč.


Nová definice provozoven


Kromě stávajícího obsahu pojmu provozovna bude takto označovaná také organizační složka schopná přijímat a využívat jí poskytované služby (tzv. pasivní provozovna).

Kurz pro přepočet cizí měny


Vedle dosavadního platného kurzu pro přepočet ČNB bude možné využít i směnný kurz ECB (s výjimkou dovozu, kde se nadále uplatní kurz dle celních předpisů).


Zdaňovací období


Zdaňovacím obdobím nově registrovaných plátců bude vždy kalendářní měsíc. Plátci se sídlem v ČR a s ročním obratem do 10 mil. Kč budou moci o čtvrtletní zdaňovací období požádat.


Mezi další změny patří například:


· Změna místa plnění u nájmu dopravních prostředků.
· Penzijní a pojišťovací činnosti – osvobození nových produktů.
· Povinnost plátců daně zveřejnit čísla bankovních účtů používaných pro podnikání.
· Zavedení databáze tzv. nespolehlivých plátců daně.
· Povinnost odvádět DPH z přijatých záloh nově i pro plátce, kteří nevedou účetnictví.
· Snížení nejistoty u režimu přenesení daňové povinnosti

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti

Přihlášení